Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün düzenlediği kariyer günleri etkinlikleri ilk olarak Kaynarca’daki öğrencilerle başladı. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesine bağlı Kaynarca Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Kaynarca Seyfettin Selim Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ile Endüstri Meslek Lisesi son sınıf öğrencilerinin katılım sağladığı kariyer günü etkinliği Kaynarca Belediyesi Konferans salonunda gerçekleştirildi. Sakarya’nın 5 ilçesinde daha düzenlenecek olan etkinliklerle, öğrencilerin derslerde aldığı bilgileri gerçek hayatla birleştirerek pratiğe dönüştürmeleri, kişisel gelişimlerini artırmaları ve iş dünyasını tanımalarını amaçlanmaktadır.

Kariyer günü etkinliğinde Kaynarca Belediye Başkanı Zeynur ÖZEL, İŞKUR Müdürü Tekin KAYA, Kaynarca Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Kenan GÖÇER, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet HARBİ ve özel sektör yöneticileri ile öğrenci kulüpleri de yer aldılar.

Staj yapılan işyerleri,öğrencilere yüksek oranda iş fırsatları sunarlar

Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin KAYA, İŞKUR’un istihdam faaliyetleri ve öğrencilere yönelik kurs ve program destekleri konusunda bilgi verdi. İstihdamın olduğu her alan da İŞKUR’ un bir program desteğinin olduğunu ifade eden İŞKUR Müdürü KAYA, Kurumun düzenlediği girişimcilik eğitimleri ile destekleri, Toplum Yararına Programlar, İşbaşı Eğitim Programları ve mesleki eğitim kurslarını anlattı. Ayrıca, öğrencilere Sakarya’nın 2018 yılı istihdam faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bunun yanında, Üniversitelerde uygulanan staj programlarının öğrencilere %70’lerin üzerinde iş fırsatları sunduğunu belirterek, staj uygulamalarından öğrencilerin yararlanmalarını tavsiye etti. İş arayanların işe girişte sektör ve mesleklere göre 3, 6 ve 9 ay sürelerle işbaşı eğitim programları üzerinden ücretlerini ödeyebildiğini vurguladı.

İŞKUR’ dan işe yerleşenlerin yaklaşık %20’si üniversite mezunu

İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Erdal KIZILKAYA, “Kurumun Ülke genelinde 2002’de toplam işe yerleştirme içerisindeki yükseköğretim mezunlarının payı %1,8 iken, 2018 yılında bu oranı ,9’a yükselmiştir. 2002’de 2 bin 239 olan yükseköğretim mezunu işe yerleştirme sayısı 2018’de 93 kat artmıştır.Ayrıca, 2018 yılı içerisinde 103 bin 720’si kadın, 106 bin 739’u erkek olmak üzere toplam 210 bin 459 yükseköğretim mezununu işe yerleştirilmiştir.“ dedi.

İŞKUR’ un 2018 yılında, 434 bin 225 kadın ile 429 bin 315 genci ve toplamda da 1 Milyon 240 Bin 308 kişiyi özel sektörde istihdamla buluşturduğu belirtilmiştir.

Eğitim düzeyi arttıkça işgücüne katılım ve istihdam oranı artıyor

İş ve Meslek Danışmanı Erdal KIZILKAYA, “TÜİK’ in 2018 Eylül dönemi verilerine göre en yüksek işgücüne katılma oranı ve en yüksek istihdam oranı yükseköğretim mezunlarında gerçekleşmiştir.Ayrıca,2007-2017 arasında Türkiye, yükseköğretim mezunu istihdamını en yüksek oranda arttıran ülkedir. Aynı dönemde ülkemiz kadın yükseköğretim mezunu istihdamını en fazla arttıran 3. ülkeyken, erkeklerde istihdamını en fazla arttıran ülke konumunda olduğu değerlendirmelerine yer verilmiştir.” dedi.

Kariyer günü etkinliği, firma yöneticilerinin tecrübelerinin paylaşımı ve öğrencilerin soru cevaplarıyla sona ererken katkıları dolayısıyla firma yöneticilerine teşekkür belgesi takdim edildi.