Hem Öğrenecekler, Hem De Maaş Alacaklar

Hem Öğrenecekler, Hem de Maaş Alacaklar

Sakarya faaliyet gösteren ihracatçı işletmelerdeki uluslararası ticaret uzmanı ihtiyacına yönelik  “Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi” başlıyor. Üniversite öğrenci ve mezunlarını kapsayan projeyle yabancı dil bilgisine sahip kişiler asgari ücret+500 TL. maaş alacaklar.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ve İŞKUR Sakarya İl Müdürlüğü arasında Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme (MEGİP) kapsamında “E - Dış Ticaret Uzmanı” yetiştirme programı için SATSO’da protokol  imzalandı.

İstihdam edilecek personellerin maaşını 6 ay boyunca İŞKUR asgari ücret üzerinde ödeyecek, nitelikli kişilerin istihdam edilmesi için firmalar ayda yalnızca 500 TL katkıda bulunacak.

Proje kapsamında istihdam edilecek personel 2 hafta boyunca ücretsiz teorik eğitim alacak. Proje kapsamında istihdam edilecek personel 6 ay boyunca ücretsiz Uluslararası Ticaret Mentörü desteğinden faydalanarak kariyer gelişimini hızlandıracak.

İŞKUR veri tabanı, SAÜ ve SUBÜ yeni mezunları ve 3+1, 7+1 öğrencilerinden yabancı dil bilenler seçilerek bir istihdam havuzu oluşturulacak. SATSO tarafından projeye katılmaya istekli firmalardan bir firma havuz oluşturulacak.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık,  Sakarya’nın ulusal anlamda, projeler kapsamında bir model olma rolü olduğunu belirterek “Bu proje ile de başarı çıtasını yükselteceğine inanıyorum. Çünkü sonuç odaklı ve sürdürülebilir çalışmalar yürütüyoruz. Bizler birlikte güçlüyüz, tek başımıza zor olanı hep birlikte kolay hale getirmek için gayret ediyoruz. Bir de ürettiğimiz projelerde ‘Sahaya inmeden olmaz’ diyoruz. Öğrencilerin uygulamayı görmeden tam anlamıyla öğrenmeleri mümkün olmayacağı gibi meslek sahibi olarak mezun olduklarında yetkinlikleri de yeterli olmaz. Biz bu çalışmalarla ekonomiye katkı sağlarken kaliteli insan gücünü de yetiştirmiş oluyoruz. Hayırlı olsun” dedi.

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan ise üniversite sanayi işbirliğinin önemine dikkat çekerek “Üniversitemizin potansiyelini iş dünyasına sunmak önemli bir adım. Söz konusu proje ile sektörlerdeki rol modellerin ön plana çıkması ve yaygınlaşması da önemlidir. Günümüzde en zor oluşturulan ve üretime en çok katkısı olan beşeri sermaye sorunun çözümü noktasında Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi ciddi bir sorumluluk da üstlenmiş oluyor.” dedi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ da “SATSO, İŞKUR, SAÜ ve SUBÜ işbirliği ile ‘’İhracat sizden, Personel Bizden’’ mottosu ile yola çıktık. Sakarya’da ihracat yapan ya da yapmak isteyen firmalara personel desteği sağlamak, uluslararası ticaret konusunda kariyer yapmak isteyen iş gücünü teorik ve pratik olarak geliştirmek, Projenin sürdürülebilirliğini sağlayarak, Sakarya ‘da Uluslararası Ticaret alanında tecrübeli çalışan sayısını arttırmak ve Sakarya ihracatının arttırılmasına katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan projemizin Türkiye’de diğer şehirlere örnek olacağına inanıyorum.

İŞKUR il Müdürü Tekin Kaya ise “programa katılacak kursiyerler, program süresince İŞKUR’dan asgari ücret tutarında kursiyer ücreti alacaktır. Program bitiminde de işletmeler katılımcıları istihdam edeceklerdir. Dolayısıyla, ihracat yapan firmalarımızı programdan yararlanmaya bekliyoruz.” dedi.

Proje kapsamında firmalar ile adayların CV’leri paylaşılarak iş görüşmeleri gerçekleştirilecek. İş görüşmeleri sonucunda başarılı olan adaylar ile firmalar eşleştirilerek adaylar SATSO’da 2 hafta boyunca ücretsiz teorik eğitim görecekler. Teorik eğitimi tamamlayan adaylar firmalarda pratik eğitimlerine başlayacak. Firmalarda çalışan adaylara ücretsiz Uluslararası Ticaret Mentörleri atanarak, karşılaştıkları sorunların çözülmesi ve kariyer gelişimlerini hızlı tamamlamaları için destek olunacak. 6 aylık süreç sonunda tarafların memnun olması durumunda firmalarda adayların istihdamları sağlanacak.